Detta är en sliten klyscha inom marknadsföring och försäljning och brukar översättas i kundvärde. Du måste erbjuda ett riktigt bra kundvärde för att få kunden att köpa dina produkter (eller vara en riktigt slipad försäljare smiley)

När man marknadsför sig i sociala medier gäller denna sanning mer än någonsin. För att få ut full effekt av aktiviteter i sociala nätverk måste du arbeta på nätverkets villkor. Du måste hitta ett värde som är stort nog för att få nätverkets mekanismer att snurra i din favör – vilket oftast innebär att det du vill kommunicera sprids viralt via nätverkets medlemmar.

Hur hittar man då ett värde som är tillräckligt stort för nätverkets medlemmar? Det finns en rad olika metoder för detta varav jag kommer att beskriva en idag:

Think in tribes (detta utmärkta begrepp har jag lånat från Mitch Joel): Medlemmarna i social nätverk känner ofta stark tillhörighet (det kan vara communities för hästar så väl som Facebook och Twitter), man är en Twitter follower, hästmänniska osv. Detta kan man som annonsör ta fasta på för att göra något exklusivt för gruppen. Dell har te x lagt ut speciella erbjudanden i sin Twitter profil riktat till Dell Twitter followers. Det blir exklusivt för den “tribe” du tillhör och vi som människor älskar exklusivitet och att få vara utvalda.

Att arbeta på detta sätt handlar inte om att segmentera sina målgrupper för att få bästa möjliga träffyta. Hell no, här skjuter man brett. Men, det spelar mindre roll när mediekanalen är gratis. Man arbetar med prispunkter och exklusivitet och erbjuder gruppen ett värde i att vara utvald.

Till sist ett litet tankeexperiment:

För att bli riktigt duktig på att hitta kanaler för att kommunicera och föra dialog med din målgrupp, tänk dig att sök inte fanns. Hur skulle dina framtida kunder då hitta dig och hur skulle du hitta kanalerna för att kommunicera och föra en dialog med dem?